Thomas-Franciscus

 

Start Samenvatting Thomas-Franciscus Frederik David David Nicolaas Henricus Nicolaus Hendrick Nicolaas Gerrit Symon Cornelisz Aanvullingen

Woutera Verhaar

Thomas Franciscus van Tetrode  is geboren op 9 januari 1858 in Rumpt aan de Lingedijk, in het huis waar vroeger de smederij was van Goze Derks (in de dorpstaal van rond 1950: Gosje de Smid)Op 4 oktober 1856 had zijn vader, smid van beroep, deze smederij gekocht. Zijn vader was Frederik David van Tetrode, geboren in Drunen, en zijn moeder was Antonia Wouterse uit Gellicum.  Thomas had een ouder broertje: David Nicolaas. Die is geboren in Herwijnen op 16 augustus 1855. Kennelijk werkte Frederik in Herwijnen als smid, voordat hij de smederij in Rumpt kocht. 

Thomas heeft zijn ouders amper of niet gekend; in oktober 1859 overleden zijn beide ouders en zijn broertje in een week. Ze overleden aan cholera. Thomas was toen 1 jaar en negen maanden. 

Volgens mijn moeder is Thomas verder opgevoed door zijn oma van zijn moeders kant Elisabeth de Zeeuw. Die was getrouwd geweest met  Thomas Wouterse.  In 1859 was Thomas Wouterse al overleden, hij is tamelijk jong gestorven: geboren ca. 1791 en overleden 18-09-1830 op de leeftijd van 39 jaar. Elisabeth was dus al lang weduwe toen Thomas daar als kleuter binnenkwam. Elisabeth heeft lang geleefd: ze is geboren op 29 juli 1793 en overleden op 11-09-1880 op 87-jarige leeftijd. Elisabeth was dus al 66 jaar toen Thomas in het gezin werd opgenomen. Ook de andere gezinsleden zullen, naar ik aanneem, een belangrijke rol hebben gespeeld bij de opvoeding van Thomas. Een broer van Antonia Wouterse was Jan Wouterse, een oom van Thomas dus. Volgens de verkoopakte van de smederij in Rumpt, na het overlijden van beide ouders, was Jan Wouterse de voogd van Thomas van Tetrode. Thomas verhuisde dus naar Gellicum en ging ook daar wonen aan de Lingedijk. De rest van zijn leven is hij daar gebleven. Hij werd boer, het vak dat hij leerde van zijn familie. Thomas heeft goed geboerd. Zowel de smederij in Rumpt als de boerderij in Gellicum zijn er nog, maar zijn nu allebei gemoderniseerde dijkwoningen. Alleen de veldschuur naast de boerderij in Gellicum aan de dijk heeft zijn oorspronkelijke karakter behouden: dat is nu een monument. 

smederij Rumpt in 2010.jpg (132932 bytes)

Smederij Rumpt aan de Linge,  2010. De ingang van de oude smederij is nog zichtbaar -dichtgemetseld- op de zijgevel. 

Boerderij Gellicum, voorzijde aan de Lingedijk

Veldschuur-bij boerderij-Gellicum.jpg (224733 bytes)

Boerderij Gellicum achterzijde

Veldschuur naast boerderij Gellicum aan de Lingedijk, monument.

Thomas trouwde met Woutera Maria Verhaar  (Woutje) op 15 juni 1899 te Beesd.  Woutera is geboren in Acquoy op 30 mei 1871.  (Acquoy viel onder de gemeente Beesd.) Thomas was toen  41 jaar en Woutera  28. 

Hieronder een kopie van het trouwboekje. (Te vergroten. )

Trouwboekje-Van-Tetrode-Verhaar-huwelijk..jpg (657379 bytes)

Trouwboekje-Van-Tetrode-Verhaar-kinderen.jpg (460123 bytes)

 

Het was een vruchtbaar huwelijk: zij kregen tussen 1900 en 1916 drie zonen en zes dochters, waaronder een tweeling.  De kinderen werden bijgeschreven in het trouwboekje. (Ook te vergroten.)

Thomas overleed op 29 augustus 1935 en Woutera op 2 maart 1942. Beiden zijn begraven op de R.K. begraafplaats in Gellicum.

Bij het overlijden van Thomas verscheen het volgende berichtje op 5 september 1935  in "De Geldermalser", destijds een streekkrant in de West-Betuwe e.o.

Woutera Verhaar

Vorige Start Volgende