Thomas Franciscus van Tetrode

 

Samenvatting Thomas-Franciscus Frederik David David Nicolaas Henricus Nicolaus Hendrick Nicolaas Gerrit Symon Cornelisz Aanvullingen

Thomas Franciscus van Tetrode is mijn opa van mijn moeders kant. Ik draag zijn voornamen. Mijn oudere broer draagt de voornamen van de opa van vaderskant: Herbertus Antonius en mijn jongere zus heeft de gecombineerde voornamen van haar beide oma's Antonia Woutera Maria. Nadat ik enkele jaren terug in het bezit kwam van een uitgebreide genealogie van de familie Versteegh - met dank aan Paul van Mook - wilde ik ook graag weten hoe het zat met de familie van mijn moeders kant waarvan ik mijn voornamen heb gekregen, de familie van Tetrode. Paul heeft ook diverse documenten aangeleverd over de familie Van Tetrode in Rumpt en Gellicum.

Op deze site doe ik verslag van wat ik tot nu toe over de voorouders van Thomas Franciscus van Tetrode  heb kunnen vinden.

Van mijn moeder, Antonia Maria van Tetrode is het verhaal dat haar vader Thomas als enig kind, op zeer jonge leeftijd de cholera heeft overleefd. Zijn vader, moeder en broertje stierven binnen een week. Thomas is daarna opgevoed door zijn oma van moeders kant, de familie Wouterse. 

Mijn moeder vertelde ook dat hij eens per jaar op bezoek ging bij familie in Drunen. Dan liep hij vanuit Gellicum (een klein plaatsje aan de Linge in de Betuwe) naar Drunen (in Noord-Brabant) en was dan de avond van de volgende dag weer terug. Zij vertelde er ook bij hoe hij liep: door het veld, langs het IJzeren Veulen (een watermolen) naar de Waalkant, daar kon hij overvaren over de Waal en liep dan met nog een keer overvaren, over de Maas , naar Veen en vandaar naar Drunen. Dat leek mij een hele onderneming, maar toen ik dat eens een keer met een oude stafkaart ben nagegaan, viel het wel mee. Het is ongeveer een afstand van 25 kilometer. Voor de liefhebbers twee oude kaartjes van 1908 met daartussen Thomas: 

 

Tetrode-route-1.jpg (784271 bytes)

Thomas Franciscus van Tetrode.jpg (75938 bytes)

Tetrode-route-2.jpg (1154353 bytes)

Door op de kaartjes te klikken kunnen ze sterk worden vergroot. Het rechtse kaartje sluit met de bovenkant aan aan de onderkant van het linkerkaartje. De route loopt tamelijk precies van noord naar zuid en omgekeerd. Met het verdwijnen van de veren lukt dat niet meer.  

Thomas liep dus jaarlijks de weg terug die zijn vader Frederik had afgelegd op weg naar het noorden, waar hij zijn eigen smederij had gekocht. Wat voor familie het was waar Thomas naartoe ging in Drunen, daar wisten wij toen weinig van. Mijn moeder sprak van een paar nichtjes van hem. Ik denk dat de kinderen van Thomas en misschien ook Thomas zelf maar heel weinig wisten van zijn familie. 

Op de pagina's van dit web geef ik aan wat ik over negen generaties van Tetrode heb gevonden, beginnend met Thomas en vandaar in de tijd terug tot Symon Cornelisz van Tetrode. Minstens zo interessant als de mannen in deze generatiereeks zijn de vrouwen met wie ze getrouwd waren. Over hen heb ik ook telkens een aparte pagina gemaakt. Er ontstaat zo wel wat overlapping in de informatieverstrekking, maar dan is elke pagina ook afzonderlijk te lezen. Het zou goed zijn als hier en daar nog een aanvullende bevestiging gevonden zou kunnen worden van de verwantschapsbanden. Soms berusten die slechts op één bron en dat is wat mager. Er zijn nog heel wat vraagtekens en er is nog meer dan genoeg om te onderzoeken.

Over de van Tetrodes zijn een aantal andere websites. Deze worden beheerd door Marcel Tettero. Alles wat maar enigszins verband houdt met de naam Tetrode vindt daarop een plaats; ook alle variaties op de naam zijn wel ergens op deze sites te vinden. Het zijn mooie webpagina's, maar het is ook veel los zand. Tussen de diverse takken zijn lang niet altijd verbindingen te leggen. Misschien kan het ook niet anders. Ook wat betreft de tak van Thomas Franciscus van Tetrode zijn geen directe aanknopingspunten te vinden. Toch staat er op de diverse plaatsen informatie die interessant en informatief is. Ik zal daar diverse keren naar verwijzen, er aanvullingen op geven en wat verbindingen leggen die daar niet gemaakt worden. Ook ik stuit op veel vraagtekens en maak graag gebruik van het werk dat anderen al gedaan hebben. Ik hoop dat anderen ook wat hebben aan wat ik gevonden heb. Aanvullingen, kanttekeningen of correcties zou ik zeer op prijs stellen. U kunt een mail sturen naar:  thomas11@online.nl

Ik wens u veel plezier met deze familie.

Thomas Versteegh

Samenvatting Thomas-Franciscus Frederik David David Nicolaas Henricus Nicolaus Hendrick Nicolaas Gerrit Symon Cornelisz Aanvullingen